Eläinten viikon tavoitteena laajentaa eläinkoekieltoja Euroopassa

b9aa63a6-ab76-42b4-990a-e7ad84e77588Animalian Eläinten viikko kiinnittää huomion kodinkemikaalien eläinkokeisiin. Kansainvälinen Pese julmuus pois -kampanja on jatkoa vuosia kestäneelle työlle, jonka ansiosta maaliskuussa 2013 EU:ssa astui voimaan kosmetiikka- ja hygieniatuotteiden eläinkoekielto.

Kosmetiikan eläinkoekiellot leviävät parhaillaan ympäri maailmaa. Sama tulos halutaan nähdä nyt kodinpuhdistusaineiden kohdalla.

Kampanja kattaa koko Euroopan. Siinä on mukana Animalian lisäksi lähes 20 eurooppalaista eläinsuojelujärjestöä, mukaan lukien koe-eläinten suojelun kattojärjestö European Coalition to End Animal Experiments (ECEAE). Kansainvälisellä työllä vähennetään muun muassa kemikaalikokeissa käytettävien koe-eläinten määrää. Järjestöjen yhdessä palkkaamat toksikologit ja lakimiehet ovat estäneet varmuudella 20 000 koe-eläimen käytön vakavissa toksisuuskokeissa.

“Kenties tärkein saavutuksemme on kuitenkin tällä viikolla julkaistu EU:n oikeusasiamiehen päätös. Sen mukaan Helsingissä toimiva EU:n kemikaalivirasto ei ole toiminut REACH-asetuksen vaatimalla tavalla ja varmistanut, että eläinkokeet ovat vasta viimeinen vaihtoehto”, kertoo Animalian kampanjavastaava Marianna Koljonen.

Jatkossa viraston on vaadittava eläinkokeettomien menetelmien selvittämistä ennen eläinkokeen hyväksymistä.

Pese julmuus pois -kampanjalla Animalia vaatii eläinkokeettomia menetelmiä myös kodinpuhdistusaineiden testaukseen. Kodinkemikaaleja tiskiaineista lattiavahoihin testataan yhä tuhansilla eläimillä vuosittain.

“Näissä myrkyllisyyskokeissa eläimet pakotetaan hengittämään tai syömään tutkittavaa ainetta, sitä hierotaan niiden ihoon tai ruiskutetaan iholle tai vatsaonteloon. Eläinkokeista saatava tieto on lisäksi vain heikosti sovellettavissa ihmiseen. Tämä vuoksi eläinkokeettomia tutkimusmenetelmiä on kehitettävä ja niistä on tiedotettava lisää”, Marianna Koljonen sanoo.

Kodinpuhdistusaineet on jo nyt mahdollista tutkia eläinkokeettomilla menetelmillä, minkä osoittavat Animalian eläinkokeettomalle listalle kuuluvat kodinpuhdistusainevalmistajat. Britanniassa kodinpuhdistusaineiden eläinkoekielto astuu voimaan tässä kuussa.

Sytytä kynttilä koe-eläimille

Jo perinteeksi muodostunut Animalian Sytytä kynttilä eläimille -tapahtuma ja keräys toteutetaan tänäkin vuonna, ja niiden kohteena ovat tällä kertaa koe-eläimet. Tulevana viikonloppuna sytytetään kynttilät koe-eläinten muistolle Animalian tapahtumissa usealla paikkakunnalla. Kynttilätempausten lisäksi järjestetään muita tapahtumia pitkin Eläinten viikkoa eri puolilla Suomea. Kansainvälistä Eläinten päivää vietetään sunnuntaina 4.10.

Pese julmuus pois -kampanjassa kerätään myös nimiä kansainväliseen vetoomuksen kodinkemikaalien eläinkokeiden kieltämiseksi EU:ssa.

 

Eläinkokeettoman kosmetiikan ja kodinpuhdistusaineiden lista.

Animalian Eläinten viikon tapahtumat Facebookissa.

Sytytä kynttilä koe-eläimelle –tapahtumat:

Lauantai 3.10. Kouvola klo 17–20 Keskuspuiston ja Café Galerien välisellä aukiolla.

Lauantai 3.10. Forssa klo 18–20 Ankkalammi Forssan torin laidalla.

Sunnuntai 4.10. Helsinki klo 17–20 Varsapuistikko Kaisaniemessä.

Sunnuntai 4.10. Joensuu klo 18–20 Ilvespuisto.

Sunnuntai 4.10. Oulu klo 18–20 Rotuaari.

Animalian Eläinten viikon muut tapahtumat:

We Animals -valokuvanäyttely Joensuussa, Kulttuurikahvila Laiturissa koko lokakuun ajan.

2.10.–4.10. Animalia Turun kirjamessuilla. Lauantaina 3.10. klo 16.00–16.40 Eläimet yhteiskunnassa. Mukana kirjan toinen toimittaja Elisa Aaltola, Animalian toiminnanjohtaja Salla Tuomivaara ja kirjailija Katariina Souri.

3.10. Forssa 10–15 Tölöntie 16. Kirpputori eläinten hyväksi.

5.10. Oulun Animalia jalkautuu Rotuaarille.

6.10. Oulun Animalia Nuorten vaikuttajapäivillä.

7.–8.10. Cowspiracyn ja The Coven elokuvanäytökset Helsingissä Uudella ylioppilastalolla.

10.10. klo 10–17 Forssan Animalian esittelypöytä Forssan Prisman kauppakäytävällä.

10.10. klo 14 ja 16 Opastetut kasviskierrokset Forssan Prismassa.