Terveys ja kulutus

Lääketieteen eläinkokeisiin on vaikea vaikuttaa suoraan, sillä sellaisia lääkkeitä ei ole olemassa, joita ei vähintään hyväksymisvaiheessa olisi tutkittu eläinkokein. Eläinten kannalta hyvä ohje on kuitenkin, että jos lääkkeissä on eri vaihtoehtoja, kannattaa suosia mahdollisimman kauan markkinoilla olleita lääkkeitä. Niiden osalta eläinkokeet on tehty vuosia sitten eikä tutkimustyötä todennäköisesti enää jatketa.

Lääketeollisuus mielellään medikalisoi ihmisiä eli tekee elämään kuuluvista normaaleista ilmiöistä sairauksia, joita voidaan lääkitä.

Vakavan sairauden ollessa kyseessä ei lääkityksestä voi luopua. Tärkeää onkin yrittää huolehtia omasta terveydestään mahdollisimman hyvin, jotta tarvetta lääkitykselle ei tulisi tai sen tason voisi pitää alhaisena. Elintasosairauksien tutkimiseksi tehdään paljon eläinkokeita, vaikka jokainen voi omilla valinnoillaan vaikuttaa siihen, kuinka hyvin itse pitää huolta terveydestään.

Lääketeollisuus myös mielellään medikalisoi ihmisiä eli tekee elämään kuuluvista normaaleista ilmiöistä sairauksia, joita voidaan lääkitä. Jokaisen lääkkeen käytön tarpeellisuutta kannattaa siis harkita tarkoin, jos kyse ei ole hengenvaarallisesta sairaudesta.

Eläinkokeet

Mitä eläinkokeet ovat? Eläinkoe määritellään EU:n koe-eläindirektiivissä toimenpiteeksi, joka aiheuttaa eläimille neulan pistoon verrattavaa kipua, tuskaa, kärsimystä tai haittaa.

Lue lisää

Eläinkoesanasto

Eläinkokeista aakkosittain.

Lue lisää

FAQ

Vastauksia usein esitettyihin kysymyksiin.

Lue lisää

Eläinkokeet Suomessa

Suurin osa Suomessa tehtävistä eläinkokeista suoritetaan yliopistoissa. Yli 70 prosenttia eläinkokeista tehdään perustutkimuksen nimissä, eli tarkoituksena on saada tietoa biologisista prosesseista.

Lue lisää

Koe-eläinten hyvinvointi

Suomessa annetaan mielellään ymmärtää, että olemme edelläkävijöitä eläinten hyvinvointiin liittyvissä asioissa. Koe-eläinten kohdalla toive jää kaukaiseksi.

Lue lisää

Opiskelu ilman eläinkokeita

Jokaisella opiskelijalla on oikeus kieltäytyä eläinten käytöstä opiskelussaan.

Lue lisää

Eläinkokeet ja EU

Euroopan unionin alueella kuolee vuosittain 10–12 miljoonaa koe-eläintä. EU säätelee jäsenmaiden koe-eläintoimintaa direktiivein, joiden perusteella laaditaan kansalliset lait.

Lue lisää

Esimerkkejä suomalaisista eläinkokeista

Muutama esimerkki Suomessa luvan saaneista eläinkokeista.

Lue lisää

Kosmetiikka ja eläinkokeet EU:ssa

Vuonna 2013 EU:ssa astui voimaan kosmetiikan ja hygieniatuotteiden koe-eläinkielto, mutta se ei ole täysin aukoton.

Lue lisää

Eläinkokeet maailmalla

Euroopan unionin ulkopuolella koe-eläinten tilastointimenetelmät vaihtelevat suuresti, mikäli tilastointia ylipäätään tehdään. Esimerkiksi maailman käytetyimpiä koe-eläimiä, hiiriä, rottia ja kaloja ei tilastoida monissa valtioissa ollenkaan.

Lue lisää