Animalia haluaa kodinpuhdistusaineille eläinkoekiellon

Tänään vietetään kansainvälistä koe-eläinpäivää. Animalia haluaakin muistuttaa, että lähes kaikki arkiset kodinpuhdistusaineet ja niiden raaka-aineet testataan yhä eläimillä, vaikka korvaavia testausmenetelmiä eläinkokeille on olemassa.

Kodinpuhdistusaineita testataan hiirillä, rotilla, marsuilla, hamstereilla ja kaniineilla injektoimalla, syöttämällä ja kaasuttamalla haitallisia kemikaaleja eläimiin. Testattavien aineiden joukossa on esimerkiksi tiskiaineita, lattiavahoja, valkaisuaineita, huonekalujen kiillottajia ja ikkunanpesunesteitä.

”Testien tulokset eivät aina anna varmaa tietoa siitä, miten testattavat aineet vaikuttavat ihmisiin. Kodinpuhdistusaineet testataan vain eläimillä, jonka vuoksi niiden turvallisuus ja vaikutus ihmiseen jää usein epävarmaksi”,  kertoo Animalian koe-eläinvastaava Marianna Lammi.

Animalia ja sen koe-eläinten suojelun kattoliitto ECEAE (The European Coaliton to End Animal Experiments) vaativat, että kodinpuhdistusaineille asetetaan samanlainen eläinkoekielto kuin kosmetiikka- ja hygieniatuotteille. Kosmetiikka-asetus kielsi kosmetiikan eläinkokeet lopullisesti maaliskuussa 2013.

”Kielto oli yli 20-vuotisen työn ja sinnikkään kampanjoinnin tulos. Vaikka asetuksessa on yhä puutteita etenkin valvonnan osalta, eläinkoekiellolla on suuri esimerkin voima. Se on innoittanut jo Intian ja Israelin kieltämään kosmetiikan eläinkokeet, ja samanlaisia lakialoitteita käsitellään ympäri maailmaa Uudesta-Seelannista Yhdysvaltoihin”, Lammi sanoo.

Kiellossa on oleellista se, että yksi eläinkokeiden ala kiellettiin epäeettisyytensä vuoksi. Lisäksi kielto astui voimaan ennen kuin kaikille mahdollisille testeille oli löydetty korvaavaa tutkimusmuotoa.

Animalia ylläpitää Suomessa eläinkokeettomien kosmetiikka- ja hygieniatuotteiden sekä kodinpuhdistusaineiden listaa. Kosmetiikka-asetuksen puutteiden vuoksi on yhä tarpeen kerätä tietoa sellaisista kosmetiikkavalmistajista, joiden eläinkokeettomuutta valvotaan ulkopuolisesti säännöllisin väliajoin. Nämä yhtiöt eivät myöskään myy tuotteitaan Kiinassa, jossa valtio teettää pakolliset eläinkokeet maahantuoduille kosmetiikkatuotteille.

”Eläinkokeettomien puhdistusaineiden listalle kuuluvat merkit ovat osoitus siitä, että kodinpuhdistuskemikaaleja ei ole pakko testata tuskallisilla myrkytyskokeilla. Tämä on tahdon asia”, Lammi kertoo.

Animalia järjestää tänään tempauksia ja tapahtumia ympäri Suomen, katso kaikki tapahtumat täältä: http://www.koe-elain.fi/kansainvalisen-koe-elainpaivan-tapahtumat-ympari-suomen-24-4/

 

Pese julmuus pois! Vetoa omaan kauppiaaseesi eläinkokeettomien tuotteiden saamiseksi valikoimiin: www.koe-elain.fi/vetoa-kauppiaaseen

Eläinkokeettomien kosmetiikka- ja hygieniatuotteiden sekä kodinpuhdistusaineiden lista: www.animalia.fi/kosmetiikkalista

Animalian koe-eläinkampanja: www.koe-eläin.fi